Агенция ОЗОН | Agency OZON

Дизайн Седмица ЛТУ

Проектна седмица на студентите от Лесотехнически университет на тема "Играта на децата"

В периода 30 ноември – 4 декември се проведе за девета поредна година вече традиционната форма на обучение за четвъртокурсниците от специалност „Инженерен дизайн“ в ЛТУ „Дизайн проект“. Макар и в онлайн вариант, работната седмица протече динамично и завърши успешно с финални презентации. Петте работни отбора от по пет човека работиха по проект на терен за игра с дистанционно управлявани колички. Те бяха направлявани от екип преподаватели, а водещ дизайнер беше Илиан Милинов, най-успешният съвременен български продуктов дизайнер, ментор на поколения студенти от ЛТУ и прохождащи дизайнери.

 

Условието на задачата включваше: трасето да бъде разположено на площ с размер 7х11 m;  да има възможност да се монтира на открито място на равен терен; да може лесно да се демонтира и монтира в различни селища в страната; да позволява преконфигуриране и многовариантност; да бъде с достъп от всички страни; да осигурява безопасност на децата. Задачата беше поставена от спонсорите на събитието Агенция Озон и Соник Старт.

Плакат: Рангел Чипев

„ИГРАТА НА ДЕЦАТА“ БЕШЕ ВДЪХНОВЕНИЕТО НА ЧЕТВЪРТОКУРСНИЦИТЕ ИНЖЕНЕР-ДИЗАЙНЕРИ ОТ ЛТУ

Студентите представиха проектите си онлайн пред жури, включващо представителите на спонсорите Офелия Кънева и Иван Иванов, дизайнерът Илиан Милинов, издателят на сп. ДМТ и сп. MD инж. Бистра Шишкова, преподаватели от ЛТУ. Ръководител на проекта тази седмица бе проф. д-р арх. Регина Райчева, а за добрата организация на „живото предаване“ и визуалната идентичност на проявата се беше погрижил и справил безупречно гл. ас. Рангел Чипев.

И като във всяко състезание, „Дизайн проект 2020 – четвърти курс“ излъчи своите победители. С голяма преднина пред останалите отбори се класира екип 5, който предложи оригинална идея за трасе, имитиращо лунен пейзаж. Триъгълните модули, от които се сглобява цялата конструкция, представляват пластмасови отливки. Екзотика внасят сферичните полупрозрачни куполи и повдигнатият над основното трасе дъгообразен пътен участък.

Проекта на Екип 5, спечелил първо място

Следващите три екипа: Екип 4, Екип 2 и Екип 3 бяха на много малка разлика помежду си, но все пак първите два заеха съответно второто и третото място.

Проект на Екип 4, спечелил второ място
Проект на Екип 2, спечелил трето място

Офелия Кънева, Агенция Озон, спонсор на проявата: „За мен всички проекти са победители. Да работим с млади хора е истинско удоволствие и вдъхновение за нас. За краткото време, с което разполагаха студентите, те направиха чудеса. Реализирането на всички проекти е възможно. Спокойна съм, че България е в добри ръце.“

Илиан Милинов, водещ дизайнер и ментор: „Виждам страхотен прогрес спрямо миналата година. Впечатлен съм! Добрият дизайн е комплексно занятие и това го виждам в проектите тази година.“

Проекта на Екип 3
Проекта на Екип 1

Екипите на първите три места бяха наградени от спонсора с тиймбилдинг, реализация на проектите им, участие в пътуваща изложба, а победителите получиха и допълнителни бонуси.
Всички четвъртокурсници бяха наградени от издателство Бисмар с последните броеве на списание МД и ДМТ, а първите три екипа получиха годишни абонаменти.

error: Content is protected !!